De kwinkslag. Ik weet er wel raad mee. Diegenen aan wie ik de kwinkslag uitdeel vaak wat minder. Het is namelijk vrij onverkwikkelijk dat ik meen de leukste kwinkslagen te moeten uiten in tijden van stress. Normaal pak je dan een borrel of steekt een peuk op maar ik drink niet en roken doe ik eigenlijk liever ook niet meer. Maar dat is een ander verhaal.

Zo had ik de irritante gewoonte om op bijeenkomsten waar ik moest zijn voor de krant en waar ik geen enkele kennis had van het onderwerp met kwinkslagen mijn onwetendheid te maskeren. Dat is gewoon dom en dat doe ik dus al een aantal jaar niet meer. Zeesluizen, groene wijken en havenkwartieren, ze hebben geen geheimen meer voor me. Interview ik personen over pakweg sportprestaties, goede doelen of kattenopvang dan wil een kwinkslag nog wel eens helpen. Let wel, niet bij iedereen. Mensen denken al snel dat je ze in de maling neemt.

Opperste achterlijke kwinkslag in zenuwen geuit was de volgende. Op het moment dat de naald in mijn arm ging voor de verdoving voor een operatie die ik liever niet had ondergaan zei de anesthesist: ‘’Denk maar aan iets fijns.’’ Waarop ik, bejaard, onopgemaakt en in een operatieoutfit antwoordde: ‘’Ik denk wel aan een zonovergoten eiland met seks, drank, drugs en onbeperkt junkfood terwijl ik lean & mean in een gouden bikini rond paradeer. Ga je met me mee?’’
De man was in het bezit van prachtige donkerbruine ogen, lekkere tattoos en een onweerstaanbaar accent. Ik doe namelijk aan racisme en hou niet zo van blond en blauwogig. Mijn allerlaatste gedachte toen ik wegebde was: ‘’Baumann, je hebt weer eens een idioot van jezelf gemaakt.’’

Ik kwam bij in een verrukkelijke roes van morfine die de lieverds in het AVL alvast preventief hadden toegediend. En keek meteen in de peilloze dieptes van de ogen van de anesthesist. Hij zei met een zwoele lach: ‘’Het was lekker he?’’ De chirurg zei later toen ze kwam controleren: ‘’Ik heb heel erg mijn best gedaan op het litteken, die gouden bikini kan je nog gewoon aan.’’ Kwinkslagen kunnen achteraf ook geslaagd blijken. De operatie gelukkig ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *