‘Als anderen beter zijn wil dat niet zeggen dat jij slecht bent’

Afgelopen week was ik bij een discussie van een groep creatieve ‘jongeren’ die geleid werd door mijn dochter Charlotte. Nu is jongere ook een relatief begrip op mijn leeftijd dus laten we zeggen ‘late twintigers’, of iets in die richting. Creatievelingen als in; grafisch vormgever, curator tentoonstellingen, film/videomaker en stylist onder andere. Laatste is mijn kind en die is ook bezig met een boek. Ze las het eerste hoofdstuk voor en ik zeg je; dat was lang niet gek. Ik twijfel alleen of ik de rest wil horen want je wilt niet alles weten van zo’n kind. Maar dochter heeft genoeg info van mij moeten verwerken in de tijd dat ik nog boos op mezelf plus de hele wereld was en dat niet onder stoelen of banken stak. Mijn blogs in die tijd waren nogal uitgesproken. Roeptoeterend en oordelend over anderen. Ik dacht dat ik boosheid en frustratie nodig had om een beetje lekker te tikken.

Oog opener

Er zitten twee kanten aan dit verhaal. Ten eerste zag ik tot op die avond niet dat ook het schrijven over een sluis, een boswachter of fotograaf ook een creatieve uiting is. Dat je daar ook inspiratie voor moet hebben. Oók al is de deadline het liefst gisteren en heb je geen voeling met het onderwerp. In dat geval kun je alleen maar hopen dat de mensen of zaken waar het artikel over moet gaan je inspireren. Dat je een rode draad ontdekt en dat de insteek een beetje origineel is. Dat is het soort inspiratie dat komt met ervaring. Twintig jaar eerst naar een leeg scherm staren en nog maar eens je onleesbare aantekeningen lezen helpt daarbij. En het weten dat het bijna altijd goed gaat als de kop er staat en er dus af is.

Persoonlijk

De tweede kant wordt wat ingewikkelder. Uiteraard wil je als broodtikker wel eens wat anders. In mijn hoofd heb ik talloze sexy, spannende en geniale romans geschreven. In het echt zal dat er wel niet van komen. Ik ben namelijk niet boos of gefrustreerd meer. Wél tobberig over hoe het moet met dat eeuwige geldprobleem en hoe meer, en het liefst continue, opdrachten te verzamelen. Hoewel ik in dat laatste ook wat kritischer wordt. Ik doe het niet meer voor een paar centen per woord. Woorden die dan ook nog eens in een zoekmachine moeten voorkomen. Ik heb heus zeer parate kennis van SEO, Google dat!, maar zelfs ik met mijn marketingachtergrond vind het niet zaligmakend. Maar goed, voor ‘wat anders’, heb je inspiratie nodig en een onwankelbaar zelfvertrouwen. Geen geneuzel van ‘wie zit er op mij te wachten’en geen vergelijken met anderen die wel die gezegende titel van schrijver mogen voeren. En dat was de tweede les die ik leerde tijdens de inspirerende avond met die leuke mensen.

Zelfvertrouwen

‘Als anderen beter zijn wil dat niet zeggen dat jij slecht bent’, antwoordde de grafisch vormgever naast me op de vraag of hij zichzelf met anderen vergeleek. Hij sprak trouwens helemaal uitgekleed en bijzonder raak. Al die mensen. Ze wisten wat hun talent was en natuurlijk waren ze op zoek naar inspiratie. Maar dat is alleen maar een proces waar geen einde aan komt en zo hoort het ook. Ze hadden wel een zekere vorm van vertrouwen in zichzelf en geen oordeel over de creativiteit van een ander. Heel inspirerend en iets waar mijn generatie, de roeptoeterende of juist ingeslapen generatie, iets van zou moeten opsteken.

2 thoughts on “Doe mij wat inspiratie graag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *