Hoe dan?

Ik verkeer in een omgeving waar nogal wat vrouwen in werkzaam zijn. Laten we zeggen 95 procent. Die andere 5 procent is weliswaar man maar daar weer 3 procent van heeft uiterst damesachtige trekjes. In ieder geval zit hun foundation beter dan de door mij altijd in haast, want voor 6 uur in de ochtend of 6 uur in de avond aangebrachte rimpelverdoezelaar. De resterende 2 procent man leeft in een Walhalla zou je zeggen. Ik betwijfel dat. Een man wil het ook wel eens ergens over hebben.

Die dames zijn niet dom. Ze spreken uitstekend hun talen, hebben terdege kennis van computersystemen, kunnen goochelen met hun Ipad en zijn en blijven uiterst gastvrij en beleefd onder alle omstandigheden. Ze weten de balans te vinden tussen gedecideerd en vriendelijk en laten de vaak pittige commentaren van morons en onhebbelijke luitjes in hun kouwe en blauwe kleren zitten, daar waar ze horen. Doen ze dat niet dan worden ze namelijk gestoord op sommige dagen. Hun sociale leven zal ongetwijfeld door de wisselende werktijden op een laag pitje staan maar voor de rest weten ze toch maar relatie en kinderen te combineren met hun werk. En dat is heel knap.

En toch, meestal onder het verorberen van een maaltijdsalade want voor meer is geen tijd en die uniformpjes zitten al zo strak, steekt een verschijnsel de kop op. Of tijdens het roken en uitwisselen van wetenswaardigheden, laatste roddels, zorgen en frustraties. Want die hebben we ook natuurlijk. Het verschijnsel dat elke vraag, opmerking of gewoon zin wordt gepareerd met ‘Hoe dan?’ Een vraag lijkt mij. Een vraag die ik in het begin nog wel eens probeerde de beantwoorden. Zo van: ,,Nou, het zal wel een drukke dag worden want het stormt’’. Antwoord andere dame. ,,Hoe dan?’’ Ik om half 7 ‘ochtends: ,,Dat heeft te maken met het weer schat.’’ (Ook dat schat hoort er dan bij maar daar ben ik aan gewend en het klinkt wel lief) Maar dat was de vraag niet. Er was geen vraag. Het is een automatisch gegenereerd bericht. Hip ook denk ik want de enige door mij bekeken TV zender-, RTL 4, mensen opperen de vraag ook te pas en te onpas. ,,Wat had Sharon Stone een walgelijke dress aan op de Golden Globes.’’ ,,Hoe dan?’’ En dan wordt niet bedoeld dat ze willen weten hoe de jurk er uit ziet.

Mijn meer taalkundig dan mathematisch ontwikkelde verstand staat er bij stil. De opmerking ‘hoe leuk/erg/stom/geweldig is dat?’, is nog een soort vraag waar je op in kunt gaan. ‘Echt hé?’ is geen vraag meer maar een statement. Maar op de vraag ‘hoe dan?’ wil echt helemaal niemand een antwoord.

Terwijl het enige juiste antwoord zou zijn: ‘Omdat het is zoals het is, schat.’ Maar ja, daar zijn we dan weer te slim voor.

2 thoughts on “Hoe dan?

 1. Voor jou *schat *zal iedereen die niet weet hoe goed jij dit ook weer zo uit de losse pols *hoe dan*
  Hier even plaatst .
  Wel gaan opletten .
  Met zo’n perfecte kennis van taal etiquette, en sociaal empathish denkvermogen.
  Durft niemand meer te zeggen dat ze zich F*K* voelt omdat ze ongesteld is
  Dus die van de van de 3% .
  Of war moeten we nu weer eten .Moeilijk ook hè
  Hoe blijf je geïnteresseerd overkomen .
  Terwijl je alleen nog maar kunt denken.
  Hakken uit .en .. Ik ben er klaar mee* dat is er ook zo één toch tegenwoordig..
  Maar wel echt waar ook
  Lekker thuis bij man en doerak..
  Moet je wel morgen uitleggen
  Wat jij met een doerak op een bank doet..
  Ze zullen zeker zeggen ..
  Hoe dan ?
  Nou gewoon omdat het kan…
  En niet in problemen denken ,Maar in oplossingen.
  Dat zijn er ook 2.
  Ik hoop dat er nog een beter nieuw Nederlands woord of uitdrukking kont.
  Dan die van vorig jaar
  Blokkeerfries..
  Ik hoop nog lang van je schrijfkunst en ik zie het voor me ..te genieten
  En wens je hoe dan ook
  Lekker slapen
  En als je vroeg op moet weer..
  Zal jij ook je nog even omdraaien.
  En kijken naar je man
  En ik hoop dat je dan denkt .Hoe dan red ik het weer vandaag..
  Maar vooral daar ook in mee neemt
  Hoe dan is het toch allemaal goedgekomen
  En ben ik blij dat ik mag zeggen tot Vanavond Schat
  Het is wat het is..
  En toch is het goed zo??

 2. Ik heb dit stuk nu drie keer gelezen, maar ik heb de moed opgegeven. Het is mij niet duidelijk welke boodschap je hier nu mee probeert over te brengen. Interpunctie, woordkeus en zinsopbouw; het is één groot raadsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *