Spaarnwoude.

Eigenlijk niet voor te stellen dat Recreatiegebied Spaarnwoude, waarvan het grootste gedeelte tot de gemeente Velsen behoort, eind jaren zestig tot stand is gekomen als herbestemming van een vuilstortplaats. Nu is het een ruim 3000 hectare groot natuurgebied waar echt van alles te beleven en te doen valt.

De eerste bomen verschenen dus waarschijnlijk toen ik een jaar of tien was. Toen mijn kinderen die leeftijd hadden was Boerderij Zorgvrij een geliefd familie-uitje. Naast de deur en opa en oma konden zomer en winter lekker een koffietje doen in Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen. En hoewel ik niet zo van de festivals als Dance Valley, Dutch Valley en Latin Village ben, is het natuurlijk wel echt bijzonder dat binnen dit gebied zo’n verscheidenheid aan activiteiten aangeboden wordt. Waar vind je dat verder? Dus op een zonnige dag ging ik eens kijken of iedereen zich nog zo vermaakte. Nou en of dus!

Boerderij Zorgvrij.
Er schijnen nog steeds kinderen te zijn die denken dat chocomel van bruine koeien komt. Sonja Kossen, die me een rondleiding geeft zegt: ‘Dat valt dan nog mee, want er zijn er ook die denken dat melk altijd in een pak zit. Die gewoon niet weten dat koeien gemolken worden.’ Terwijl Zorgvrij, buiten die koeien die nu natuurlijk lekker in de wei huppelen, zomer en winter allerlei leuke, spannende en interactieve tentoonstellingen en activiteiten organiseert die te maken hebben met de natuur en al wat leeft en groeit. Zoals nu ‘Spieken’. Want weet jij dat de structuur van een honinggraat model heeft gestaan voor het bouwen van vliegtuigen? Ik niet. Er liggen twee pasgeboren kalfjes in de stal en zelfs ik ben zo dom om te zeggen: ‘Waarom zijn die niet bij mamma koe?’ Boerderij Zorgvrij is namelijk een biologisch melkveebedrijf en niet een kinderboerderij en koeien moeten kalveren om melk te geven. Er ís natuurlijk wel een kinderboerderij en een speeltuin en je kunt een echte boerenjongen- of meid worden. Compleet met diploma. Fijn is zeer zeker dat er geen toegang wordt geheven en de kinderen die ik vandaag zie spelen en ontdekken vermaken zich net zo goed als in een duur pretpark. Zo zijn Kikki (5) en haar kleine zusje Daphne ijverig aan het knippen en plakken aan een papieren vlinder. Hun moeder ook en het is even onduidelijk wie er meer lol heeft.

De Watergeus.
Ik verdenk mijn zoon Bas er nog steeds van dat hij zijn eerste echte zoen uitdeelde, of kreeg, bij De Watergeus. Maar intussen is er, op alle vlakken, heel wat veranderd. De Watergeus wordt sinds dit seizoen geëxploiteerd door de uiterst sympathieke broers Thijs en Thomas Zwart onder het motto: ‘Een plek vol outdoor activiteiten die matchen met de natuur.’ Ofwel: ‘Jongeren en ook hun ouders laten zien hoe super tof de natuur is.’ Vroeger kon je er een ijsje en een frisdrankje kopen maar nu is er een volwaardig terras met een fijne -overwegend biologische- kaart, waar het heel best zitten is. Er worden superleuke activiteiten en kampen georganiseerd draaiend om: sport, rust, avontuur en horeca. Dus vlotten bouwen, een survivalparcours, steptochten en kanoën onder andere. Leuke plek ook voor familie- of bedrijfsuitjes. Terwijl ik met de broers op het terras zit, lekkere cappuccino trouwens, is er een zomerkamp aan de gang. De kids, tussen de 8 en 13 jaar oud, zitten op vlotten en hebben het erg naar hun zin aan het gejoel te horen. De instructeurs houden toezicht of zijn de lunch aan het voorbereiden. Gelukkig, let op werkende vaders en moeders, wordt in de herfstvakantie ook een kamp georganiseerd.

En méér.
Er is nog veel meer te doen daar in Recreatiegebied Spaarnwoude. Recentelijk hebben de ondernemers zich verenigd in Spaarnwoude geeft energie. Eigenlijk zou dat de titel van dit blog moeten zijn maar dat is mijn eer te na. Maar het is wel zo! Door te recreëren, te chillen, sportief bezig te zijn, lekker te eten en te drinken en onbezorgd te genieten in de – inmiddels – prachtige natuur krijgt jong en oud energie. Ik blijf erbij, we boffen met onze omgeving!

www.spaarnwoudegeeftenergie.nl
www.spaarnwoude.nl/zorgvrij
www.dewatergeus.nu
www.spaarnwoude.nl

Ingeborg Baumann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *