We schrijven 1986, ik ben 29 jaar oud. Dezelfde leeftijd als mijn dochter nu heeft, hoewel die al jaren beweert net haar 21-ste verjaardag te hebben gevierd. Dat is niet omdat ze bang is voor rimpels of zakkende lichaamsdelen. Dat is omdat ze bang is dat hoe ouder ze wordt des te meer er van haar wordt verwacht. Had ze al kleutertje al. Ze sloeg liever de ‘hallo allemaal feestmuts’, nieuwe Barbiehuizen en al helemaal de partijtjes over. Want ja, word je 6 moet je leren schrijven en lezen, op 10 jarige leeftijd zou je het middelpunt van een groepje populaire meiden moeten zijn en alles na je 12-de is helemaal horror. Vond ze.

Ik ga dus maar eens terug in de tijd. Kijken of ik er een haartje beter op ben geworden met het klimmen der jaren. Ik had wel een studie afgerond. Niet helemaal zoals het hoorde want ik weigerde pertinent mijn scriptie Nederlands, die volgens de mentor te Libelle-achtig was geschreven, over te tikken. Dacht het niet, dan maar een tweedegraads bevoegdheid. Waar ik overigens ook nooit wat mee gedaan heb en het diploma is onvindbaar. Ik had inmiddels ook een marketing studie gedaan en was werkzaam geweest in verschillende banen alwaar ik allemaal uitgebonjourd werd na een flitsende start met hooggespannen verwachtingen van beide kanten. Te eigenwijs en eigengereid was meestal de reden. Wat dat betreft is er dus helemaal niets veranderd, moet ik tot mijn schaamte bekennen.

Beter was ik in de liefde. Nou ja, in het vinden van een geliefde, ik was een gedreven flirter. Ik woonde toen al 11 jaar zelfstandig, dat is in ieder geval iets wat dochter en ik gemeen hebben. Maar doet zij het echt in haar eentje, weliswaar meestal in een behuizing met vrienden en vriendinnen, ik woonde meteen samen. Op die leeftijd al 4 keer zelfs. Het was vlak voordat ik haar pappa zou ontmoeten en ik verkeerde in een veel te dure flat in veel te diep IJmuiden met een meneer met een veel te groot drank- en ego probleem. De man had een eigen bedrijfje overgenomen van zijn vader en vernachelde de boel in rap tempo. Wel had hij een prachtige en lieve herdershond die ik later overnam, waarschijnlijk werd de vader van mijn kinderen eerder verliefd op de hond dan op mij. Wat logisch is, ik was door de wol geverfd en hij niet. Mijn aanstaande schoonvader zei zelfs dat ik ‘meer piemels (hij gebruikte een ander woord) had geslikt dan dat er klinknagels in de Moerdijk zaten. Overigens bekleef deze liefde voor ex-echtgenoot meer dan 20 jaar en ik vind het nog een prima vent.

En dan nu mijn kind, want dat blijft ze al wordt ze 30. Die doet het dus wel hartstikke goed. Binnenkort een eigen huis waar ze alleen gaat wonen. En dat kan ze gewoon. Zo knap vind ik dat. Zo knap dat ik zelfs een beetje jaloers op haar ben. Zij heeft een gave job waar ze al jaren geliefd en gewaardeerd wordt. Zij heeft genoeg initiatief, kennis en smaak om als zelfstandig styliste te opereren en dat gaat helemaal zo gek nog niet. Ik zit dit te tikken terwijl ik naarstig weer werk zoek als freelance tikker. Laatste baan was ik te eigenwijs en eigengereid voor, zeiden ze.

Dus als er iemand zelfverzekerd, trots en met opgeheven hoofd in die gave kleertjes van haar met die onwijs knappe kop in het leven mag staan is het Charlotte wel. Ze is nu op een leeftijd dat ze dat zelf ook zou moeten inzien. Tenslotte is 21 volwassen.

5 thoughts on “Toen ik zo oud was…

  1. Wat een heerlijke blog.
    Leuke moeder heeft jouw dochter… succes ook voor haar.
    Ook al zag ik je nooit, ik wist het, je eigengereidheid is top!!
    Wens je een mooie tik toekomst..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *