Mijn trouwfoto’s werden gemaakt bij de vijver van Beeckestijn en ik liet er tot voor een jaar of tien geleden elke dag de hond uit. Waarbij al de honden die ik in de loop der tijd had het presteerden ofwel vrolijk door te huppelen bij de vijver, denkend dat kroos hetzelfde is als gras, ofwel door het ijs te zakken.

In Velserbeek kwam ik ook minstens een keer per week, dan met hond plus kindjes. De kinderboerderij, het speeltuintje en de volière waren natuurlijk vaste prik. Dan stond Charlotte met haar vingertjes om het raster geklemd ‘kokkok’ te roepen en hoewel ik geen vogel ken die dat geluid maakt, kreeg ze altijd antwoord terug.
Maar dat was toen en alles was toen vanzelfsprekend, leek wel. En dat is het niet, we wonen in een prachtige omgeving en met de buitenplaatsen als Velserbeek en Beeckestijn in onze achtertuin zijn we best verwend. Tijd om eens met andere ogen te kijken, met nieuwe ogen.

Gezellig Velserbeek.
Het is zeker pappadag deze donderdag in de zomervakantie, want ik zie allemaal vaders met hun telefoon in en hun kroost aan de hand. Die kindjes vermaken zich prima. De kinderboerderij is net even populairder dan het speeltuintje. Dat is met heel mooi weer andersom, want dan wordt het bad naast de speeltuin gevuld met water en kan er lekker gespetterd worden, terwijl de ouders aan de kant het leven doornemen.

De kinderboerderij is zoals die hoort te zijn, met geitjes, een ezel en een paar biggetjes onder andere. Zie ik daar een klein jongetje zijn eerste stapjes doen? Het hertenkamp en de schapenweide liggen op een paar kinderpassen afstand. Even verderop staat de muziektent, hier worden in de zomermaanden de Parksessies gehouden. Muziek, kunst, sport en cultuur in een inspirerende omgeving, waarbij je je eigen picknickkleed en lekkers mee kan nemen en gegarandeerd veel lol zult hebben met je gezin of vrienden.

Statig Beeckestijn.
Buitenplaats Beeckestijn is opgenomen door Vereniging Hendrick de Keyser en het gebouw opende de deuren als Museumhuis Verdieping, waarbij de ontwikkeling van de plattegrond centraal staat. Ik liep deze eerste zondag van de maand mee met een gids die uitleg gaf over de tuin, een rondleiding georganiseerd door Natuurmonumenten.

Voor gids Dick van der Lubbe was het de vuurdoop maar hij wist weetjes en bijzonderheden te vertellen die maken dat je je achtertuin met andere ogen bekijkt. Ook al door het setje dertigers uit Velserbroek die meeliepen, zij uit Barcelona en hij oorspronkelijk Limburger. “Gewoon alles open! Zonder hekken? Jeetje, wat sprookjesachtig mooi dit!”

En zo is het, de tuinen van Beeckestijn zijn uniek voor Nederland, zowel de formele- als de landschapstuin. De nutstuinen met de slangenmuur, de kruidentuin met die speciale geur en de bloementuin achter de slangenmuur bij het zuidelijke koetshuis. Alles heeft een verhaal dat de gids graag vertelt. Maar ook als je zonder gids een wandeling maakt kijk je je ogen uit. Die andere ogen dus. Ik kan het niet laten en raad het verliefde stel aan om dan maar op Beeckestijn te trouwen.

Toerist.
Doe eens of je toerist in eigen tuin bent. Er is online veel informatie te vinden:

www.wandelnetwerknoordholland.nl
www.natuurmonumenten.nl
www.vvvijmuidenaanzee.nl
www.velsen.nl

Ingeborg Baumann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *