Hoe het was…

Het is kerstochtend en de familie de Boer wordt langzaam wakker. Het was laat vannacht namelijk, zeker voor Bram, de 6-jarige jongste zoon. Ze zijn naar de Nachtmis in de dorpskerk geweest, niet omdat ze nu zo religieus zijn, de De Boertjes zijn ruimdenkend en niet te vangen in hokjes, maar om de sfeer en eenheid te proeven. Tot hun verrassing heeft puberdochter Maaike de ontbijttafel al gedekt met verse jus en een mooie kerststol. Die had wat goed te maken want ze haalde de kerk maar net omdat ze uit was met haar vriendinnen. Maar ’s avonds een kerel dan ook ’s de volgende morgen een kerel, zo zijn de ouders van mening. Überhaupt vinden ze de gezamenlijke maaltijden belangrijk. Na het ontbijt wordt oma opgehaald en de dag verloopt relaxed. Ze kijken een beetje tv, bereiden het kerstdiner voor en pa zet de spoorbaan uit op zolder samen met een verrukte Bram. Tegen een uur of 5 komt de best eenzame buurman het gezelschap versterken, het klikt nogal met oma en samen vertellen ze hoe het er vroeger aan toe ging. Het wordt een gezellige dag, vol grapjes, leuke gesprekken en in verbondenheid.

 

Hoe het is…

Moeder Van der Vlugt probeert tevergeefs op kerstochtend de familie uit bed te halen. Puberdochter Roxanne is heel druk met snapchat en er worden fotootjes uitgewisseld van gisteravond, ze was gewoon thuis dus de hemel weet waar het over gaat.  Zoontje Giovanni is ook wakker, te horen aan de geluiden van zijn tablet. Vader zat al een tijdje in de kamer en is bezig zijn mail van gisteren te beantwoorden. Moeders gaat zuchtend maar op Facebook de foto’s van versierde kamers en gezinnetjes die het blijkbaar leuker hebben dan zij bekijken alvorens de keuken in te gaan want straks moet de hazenpeper op Instagram met de hashtag #foodporn. Oma zit bij Van der Valk vanavond, dat scheelt weer. En de buurman hebben ze eergisteren al op de koffie gehad, die vermaakt zich wel. Het is tenslotte niet hun schuld dat zijn kids nooit langskomen. Tijdens het diner kost het nog moeite iedereen aan tafel te krijgen en is het eten bijna koud voordat iedereen uit gefotografeerd is. Gezelligheid moet gedeeld worden nietwaar? Vader appt tussen voor- en hoofdgerecht nog even met zijn vriend dat het zo lekker is, dochter heeft een filmpje op Insta gezet dat geliked moet worden en die van 9 is met moeite uit zijn spelletje te rukken. Moeder zal blij zijn als het weer januari is.

Herkenbaar?

Zoals vroeger, nog niet eens zo lang geleden, zal het nooit meer worden en dat hoeft ook niet want we leven in het nu. Probeer alleen dagen of uren in te bouwen, en dat hoeft niet alleen met de feestdagen te zijn, waarin iedereen echt bereikbaar is voor de mensen die er toe doen.

2 thoughts on “Wees bereikbaar deze kerst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *