De locatie is natuurlijk verschrikkelijk hip, ze blijven heus wel bij, die dames. Na maanden van appen eindelijk weer eens bij elkaar voor een koffietje en een broodje. Vier vrouwen waarvan de laatste verleden week ook zestig plus is geworden. Hun historie is bewogen en gaat terug naar de Brugklas van een Scholengemeenschap op de grens van kakkineus Heemstede. Geen van de vier is ook maar in de minste mate in het bezit van oud- nog nieuw geld dus hoe ze daar verzeild zijn geraakt ooit is een raadsel. Ze pasten toen al niet bij de kakkers en eigenlijk ook niet bij diegenen die zich bewust waren van maatschappelijk ongenoegen destijds. Ze deden niet aan staken en ‘make love not war’ happenings. Ze maakten gewoon hun huiswerk, deelden als ze een goede bui hadden uittreksels en vooral een van hen zei altijd dat ze ‘het niet had geleerd’en haalde vervolgens een 8.

Bejaarde musketiers

Rini is trouwens nog steeds een controlfreakje, hoewel haar leven de laatste jaren vol verdriet is en ze haar uiterste best doet om positief te blijven. Waaruit maar weer eens blijkt dat een compleet ingerichte flat op je 20ste en een fijn huwelijk van meer dan 30 jaar geen garantie geeft op controle van narigheid. Barbara heeft ze ook voor haar kiezen gehad, nog steeds trouwens. Zij was toentertijd al gezegend met humor en godzijdank kan ze ondanks alles nog steeds gieren van het lachen zoals we dat vroeger noemden. Dat, haar sociale en culturele bezigheden en doorzettingsvermogen redden haar. Ze is wel moe, doodmoe. En dat is begrijpelijk. Marjanne was altijd al de wijste en de meest nuchtere van deze vier middelbare vrouwen. Ook jong getrouwd, drie geweldige dochters en ze was zo’n moeder die er op stond dat er gezamenlijk vegetarisch gegeten werd elke avond. Ook als een van de dochters naar een clubje moest. Zij heeft een ontembare energie, voordat ze aantrad op het dakterras in Haarlem was ze eerst nog even wezen mantelen bij moeder en schoonmoeder. Ze was wel met de auto ditmaal, meestal pelt ze zich uit een motorpak, onthult een figuurtje dat ze ook al had op haar 18de en bestelt een karnemelk. Jaloersmakend ja, maar daar zijn we overheen. De vierde van de bejaarde musketiers ben ik. Ik ga niet voor mezelf spreken maar stel dat ik mezelf tegenkwam in die hippe tent dan zou ik denken: ‘Wat doet dat type daar?’

Meteen plassen

Na het bestellen van muntthee en lattes, ik zei al dat we erg bij de tijd zijn, barsten de gesprekken los. Even dan want het is lang na 12 uur en dan krijg je honger, op onze leeftijd. Dat er geen broodjes kroket worden geserveerd is duidelijk. Dus maar wat broodjes humus en geitenkaas en geroosterde biet en zo. Op landbrood. Op 1 snee landbrood. We zijn niet in redelijke gezondheid 60 geworden op 1 plakje brood tussen de middag. Maar we zijn hip dus passen we ons aan en nemen bij de thee toe, ze doen daar wel aan refills dus niet elk kopje heet water kost 3 euro, worteltaart. Ik niet want bij mij houdt hippigheid eens op, honger of niet. De gesprekken ga ik niet herhalen want sommige onderwerpen, behalve Baudet dan, zijn heel precair. Over die man kun je gewoon zeggen wat je wilt en de uil van Minerva spreidde voor ons zijn vleugels nog voor het eindexamen. Wij trappen daar niet in. Laat ik het bij een uitspraak van Rini houden:,,Een moeder is zo gelukkig als haar ongelukkigste kind.” Onze lichamelijke ongemakken passeren wel even de revue. Het is namelijk zo dat sommige zaken meteen moeten gebeuren anders is het te laat. En die muntthee is nogal stimulerend.

We maken op aandringen van Rini nog een selfie. Zij is degene die al haar fotoboeken, zowel tastbaar als digitaal op orde heeft en ze weet ook een trucje met haar telefoon dat je 10 seconden hebt om een strakke bek te trekken. Daar is veel meer tijd voor nodig dus we lachen wat af. Met gevolgen, lachen heeft hetzelfde effect als niesen. Nou heb ik een vriend die nogal een verleden heeft qua seks. Met velen, in groepen of apart, alle hoeken en gaten en alle toeters en bellen. Dat is niet erg, dat is bijzonder en heeft af en toe ook wel wat. Dus ik zeg: ,,Weten jullie wat spuitend klaarkomen is? Ik vond dat altijd zo’n gedoe maar Menno is nu helemaal trots op zichzelf. Ik doe het gewoon. Weet hij veel dat het wat anders is.”

* Alle namen zijn gefingeerd, er zijn mensen die prijs stellen op privacy.

3 thoughts on “Weet zo’n man veel…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *