Jouw kleur draagt niet bij aan de moeilijkheden die je ondervindt in het dagelijks leven.

Mijn dochter zal een jaar of tien zijn geweest toen ze voor de eerste keer in haar eigen vertrouwde omgeving iemand zag met ‘hetzelfde haar als papa.’ Ze is geboren en getogen in Driehuis. Leuke kroeskrullen dus, ze heeft ze geërfd. Ze woont nu trouwens in Amsterdam Sloterdijk. Het is goed gekomen met haar.

Toen mijn zoon zijn eerste communie deed, op zich natuurlijk al discussie waardig maar daar hebben we het even niet over, was er welgeteld één kereltje dat niet net zo wit zag als zijn kleine button down shirtje. Een adoptiekindje dus, veilig en liefdevol geland in Driehuis en briljant hockey knaapje. Dus waar hebben we het over. Toch? Zoon is sociaal ondernemer voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt die soms ook met hun kleur te maken heeft. Deze zin zegt al veel. Maar het is dus ook met hem goed gekomen.

Ik ga iets bekennen. Vanuit mijn opvoeding en beschermde woonomgeving hier in Velsen had ik natuurlijk geen enkel idee wat er speelde in de grote wereld. De hele Zwarte Piet discussie deed ik af als geneuzel van een stelletje doorgedraaide fanaten. Was er dan niets belangrijker om je druk over te maken? Dat Piet behalve zwart als roet ook nog met een koddig nagedaan Surinaams accent de kindertjes toesprak op de toentertijd jaarlijkse Sinterklaasviering in ik meen het Soli gebouwtje op de grens van Driehuis en Santpoort was juist leuk? Toch?

We reisden wat af in die tijd. We gingen naar Kenia en zagen Massai vrolijk op en neer springen. We waren in New York en spraken zomaar spontaan met een gekleurde meneer. Wat een leuke vent joh! En wat zijn wij toch leuk dat we zomaar een praatje met hem maken. Racisme? Welnee. Wat is dat? We zijn allemaal mensen en gelijkwaardig. Ieder leven telt. Wat maakt het nu uit wat voor je kleur je hebt? Toch?

Ik heb lange tijd op Schiphol gewerkt en de dames en sporadische heer die hetzelfde werk deden waren eerlijk gesorteerd op kleur en gezindte. Laten we zeggen dat een op de acht een ander kleurtje had. Mooi toch? Hartstikke sociaal en conform anti-discriminatie wetgeving. Laat ik er dan ook bij zeggen dat deze mensen regelmatig toch een tikkie anders werden aangesproken dan de blondjes met een staartje en parel oorbellen. Ik zal de opmerkingen en geluiden niet herhalen. Maar toen iemand uit India net zo onheus deed als die dronken meneer uit Aberdeen tegen mijn collega moest ík huilen. Zij niet. Ze wist niet beter. Erg toch?

We leven hier in een omgeving waarin we kunnen blijven geloven dat racisme niet bestaat. Af en toe worden we opgeschrikt en dan zijn we oprecht boos en geschokt maar we vóelen het niet. We wéten het niet. Waarom roepen dat zwarte levens er toe doen als we vinden dat er geen discriminatie moet zijn en dat alle levens er toe doen? Toch?

Blank zijn wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat je een leven hebt zonder moeilijkheden en met alleen maar privileges. Maar je zult ook nooit meemaken dat je wordt aangehouden als je gewoon over straat loopt of vogeltjes spot in de Heerenduinen. Jouw kleur draagt niet bij aan de moeilijkheden die je ondervindt in het dagelijks leven. Jij wordt niet aangesproken als je met je vriendin op straat loopt op verdenking van drugshandel en dat ze dan zeggen tegen je meisje: Loop jij maar door. Jij bent ‘gewoon’. Toch? Op de Lange Nieuwstraat bijvoorbeeld?

Het kan pas zo zijn dat alle levens er toe doen als we erkennen dat zwarte levens er toe doen. Als we dus inderdaad dat onderscheid gaan maken. Juist dat onderscheid gaan maken en erkennen dat ‘wij’ nooit kunnen en zullen invoelen wat het betekent en daar dus geen oordeel over kunnen hebben. We gaan even lekker discrimineren en laten onszelf dus even buiten beschouwing. Toch?

2 thoughts on “Wij kennen hier geen racisme. Toch?

  1. Racisme zal misschien ooit tot het verleden behoren, maar in deze polariserende tijd met massa-immigratie zal het m.i. niet beter worden. De meeste mensen zijn echter van goede wil. Discriminatie vindt ook plaats tussen zowel blanken als getinte mensen en heeft ook niet alleen met cultuur te maken. Het is een menselijke eigenschap die met ons zelfbeschermings- of overlevingsmechanisme te maken heeft. En er zullen altijd mensen zijn met een kort lontje.
    Aan beide kanten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *