Jullie kunnen dat tenminste

We zitten thuis. We zitten allemaal thuis. De hele surrealistische wereld zit thuis. In 12-hoog flats in Moskou, in villa’s in het Gooi en in hutjes op de hei. We zitten thuis en áls we al werk hebben dat thuis gedaan kan worden blijkt dat we dat in 4 uur helemaal af hebben. En dat we dan ook nog eens Floor met haar staartdelingen hebben geholpen. Na uiteraard een avond studeren want hoezo gaat dat tegenwoordig op een andere manier? En tussendoor hebben we Keesje als tijger geschminkt en heel Holland bakt naar de kroon gestoken. Wij kunnen dat. Jullie kunnen dat tenminste.

De onnodigen

Natuurlijk heb ik het niet over de talloze mensen die alleen nog op karakter doen wat ze moeten doen en niet weten hoe hun ‘morgen’ er uit ziet. Laat staan of ze volgende week nog halen, lichamelijk maar zeker ook geestelijk. Die mensen vergeleken bij wie jij een schamel lid bent van de maatschappij. Een onnodige. Een ‘ik heb mijn leven lang geploeterd voor mijn centen en nu blijk ik geen fuck waard.’Je hebt geen vitaal beroep. Je voelt je, ook al zit je in een spagaat van thuiswerken en een gezin dat er áltijd is, zonder een half uur voor jezelf, nutteloos, waardeloos en lamgeslagen. In een normale oorlog kun je nog vechten, in het verzet, huis, haard en vaderland verdedigen. De held zijn die je eigenlijk vindt dat je moet zijn. Nu ben je een held als je met je hand in je joggingbroek op de bank vegeteert. Dat frustreert.

Klussen dan maar

En dus vliegen de ‘kijk mij eens actief zijn en nuttig werk doen’ berichten over de sociale media. De een haalt de voorjaarsschoonmaak uit een lang vergeten ouwe doos en de ander heeft haar muur een beurt gegeven. In de zin van teksten als ‘happy place’ vervangen door ‘we doen het samen’. Of zoiets. De boeddha’s in de vensterbank maken plaats voor de meest crea bea beren. En ik zweer je, er zijn mensen die hun eigen paaseieren gaan schilderen of de verzamelde werken van Dostojevski lezen. In het Russisch. Er doen zelfs slogans als: Maak Je Balkon Zomerklaar de ronde. Gelukkig moeten we wel heel veel maaltijden bestellen bij de lokalen. Dat scheelt toch weer tijd. Kun je mooi online trainen om slank en goddelijk te worden.

Vrije tijd bestaat niet

Ik persoonlijk kan dat dus allemaal niet opbrengen. Het allerfijnste van de blauwe maandag die ik voor KLM werkte was dat vrije tijd, écht vrije tijd was. Dat kende ik niet als freelancer. Tijd die je niet al tikkend of interviewend besteed wordt niet betaald. Dus bestaat vrije tijd niet. En nu is mijn leven dus helemaal nutteloos en niets maar dan ook niets opleverend. En in plaats dat ik ook ga schoonmaken, Russisch leren, kralen maken of een boek schrijven doe ik helemaal niets. Ik kan het niet opbrengen en ik vind ook niets leuk. Ik vond het leven dat ik had en dat nooit meer hetzelfde zal worden leuk. Mag ik ook gewoon niets doen en een beetje rouwen? En lezen dan. Maar dat telt niet volgens huisgenoot die af en toe erger is dan mijn moeder.

Zo had hij vandaag ook zo’n zomerklaar maken aanval. Terwijl het normaal al een type is die schoon, geordend en alles wat ik niet ben is. En ik kan niet vluchten. En de bedoeling is dat we samen oud worden. Vluchten kan niet meer, zei ik dat al?

2 thoughts on “Wij kunnen dat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *